Advocaat van Thierry Steemans (KV Mechelen) vraagt vernietiging spijtoptantenregeling

0
Joris Van Cauter advocaat Thierry Steemans KV Mechelen VRT
Bron: vrt

Er is een nieuwe wending in zogenaamde ‘Operatie Propere Handen’. Twee advocaten, Frank Scheerlinck (die voetbalmakelaar Nedzad T. verdedigt) en zijn collega Joris Van Cauter (advocaat van Thierry Steemans, financieel directeur bij KV Mechelen) vragen aan het Grondwettelijk Hof de vernietiging van de wet op de spijtoptanten. Die nieuwe wet werkt gebruikt door spelersmakelaar en spilfiguur Dejan Veljkovic.

Thierry Steemans, zat vorig jaar 50 dagen in de gevangenis als gevolg van de ‘Operatie Propere Handen‘. De financieel directeur van KV Mechelen wordt ervan verdacht via spelersmakelaar Dejan Veljkovic de degradatiestrijd met Waasland-Beveren te hebben proberen fixen.

Ondertussen is Steemans, na het betalen van een borgsom van 20.000 euro, vrij onder voorwaarden. Hij wordt wel nog altijd verdacht van witwaspraktijken, lidmaatschap van een criminele organisatie en omkoping. Een van de belangrijkste verklaringen in dit dossier is die van Veljkovic. Die zou als spijtoptant aan het parket alles hebben verteld wat hij wist in ruil voor strafvermindering.

Dejan Veljkovic spijtoptant vrt
Dejan Veljkovic verlaat als spijtoptant de gevangenis (Bron: vrt)

“Principieel bezwaar”

Die wet op de spijtoptanten is nieuw in België en heel omstreden. Ook advocaten Scheerlinck en Van Cauter hebben problemen met de wet. Die laatste noemt het zelfs een “principieel bezwaar” in een interview met VRT.

“Maar je moet natuurlijk ook als je naar het Grondwettelijk Hof gaat om de vernietiging te vragen een concreet belang hebben. Ik zit in een procedure waarbij ik vaststel dat het openbaar ministerie het initiatief in handen heeft genomen”, legt hij uit. “Het openbaar ministerie heeft de onderzoeksrechter aan de kant geschoven. In de plaats daarvan komt er een spijtoptant die we onmiddellijk gaan belonen.”

De Cauter: “Dat is gevaarlijk”

Advocaat Van Cauter heeft ook ethische twijfels bij het sluiten van deals met iemand die criminele feiten heeft gepleegd. “Dejan Veljkovic heeft nog geen enkele verklaring afgelegd, maar mag uit hechtenis gaan en in alle vrijheid zijn verklaringen gaan afleggen”, zegt hij.

“Men gaat het onderzoek oriënteren op verklaringen die nog moeten komen en hopen dat de deal die men heeft gesloten, dat die deal stand houdt. Dat is gevaarlijk, als je daar de koers van uw schip door laat bepalen, kan je op de klippen varen”, legt De Cauter uit in Terzake.

Uitspraak kan maanden duren

Op de laatste dag van de wettelijke termijn, donderdag 7 februari, hebben Scheerlinck en Van Cauter hun verzoekschrift naar het Grondwettelijk Hof gestuurd. Dat Hof is bevoegd om wetten te toetsen aan de grondwet. Een uitspraak daarover kan maandenlang op zich laten wachten.

Joris Van Cauter beklemtoont ook nog maar eens dat zijn cliënt, Thierry Steemans, onschuldig is. “Hij kan geen gebruik maken van de spijtoptantenregeling, want dan moet je spijt hebben en om spijt te hebben moet je iets misdaan hebben. De eerste voorwaarde, iets misdaan te hebben, is niet vervuld bij mijn cliënt. Hij heeft niets om spijt over te hebben, tenzij dat hij in contact gekomen is met meneer Veljkovic”, legt hij uit.

Thierry Steemans KV Mechelen
Thierry Steemans, de financieel directeur van KV Mechelen

Gevolgen?

Wat de gevolgen zijn voor het onderzoek in de ‘Operatie Propere Handen’ bij een eventuele vernietiging van de wet is niet helemaal duidelijk. Mogelijk blijft zelfs dan de verklaring van Veljkovic geldig in het dossier.

“Het Grondwettelijk Hof houdt altijd rekening met of bepaalde rechtsgevolgen kunnen blijven bestaan. Men zegt dat we vernietigen, maar voor de toekomst vanaf nu. Wat er al gebeurd is, wordt dan behouden”, legt De Cauter uit in Terzake. De uitkomt van het onderzoek blijft dus ook na vandaag onduidelijk, maar het is wel duidelijk dat Thierry Steemans en KV Mechelen er alles aan zullen doen om hun gelijk te halen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Reageer hier!
Geef hier je naam in