OPINIE: Propere Handen, maar de zeep werkt niet goed

1
Propere Handen dossier Sporza
Bron: Sporza

Operatie Propere Handen kent zijn genadeslag: KV Mechelen blijft in de Proximus League en wordt uitgesloten van Europees- of bekervoetbal volgend seizoen. Bovendien moet de club ook afrekenen met een puntenaftrek, waardoor zichzelf opvolgen als kampioen vrijwel onmogelijk wordt. Een heel zware straf, die om meerdere redenen oneerlijk aanvoelt …

Donderdagochtend, goedgemutst stappen we op de bus richting Londen. Een tripje dat al langer gepland stond met vrienden. Nietsvermoedend over wat zaterdag zou volgen. Een uppercut zoals Delphine Persoon er diezelfde nacht een aantal moest incasseren en vooral uitdeelde. En laat ons net weg zijn geweest met een paar bevriende supporters van B. Wilrijk.

Ik las zaterdag heel veel reacties. Van lachende B. Wilrijk-supporters, tot woede bij KV-supporters, tot zelfs ongeloof bij enkele bevriende KV Oostende en Club Brugge-fans. Maar is de straf correct? Wat mij betreft niet. En daar zullen we het nu even over hebben.

“Voor matchfixing moet je met twee ploegen zijn”

Wat wordt er geëist? KV Mechelen speelt volgend jaar geen Europees voetbal en mag niet deelnemen aan de Beker van België. Het moet in de Proximus League blijven en krijgt een puntenaftrek van -12, verdeeld over de twee periodes. Waasland-Beveren werd vrijgesproken. Is dat terecht? Dat vind ik niet. Laat me duidelijk zijn: als wij iets hebben gedaan dat niet kan, dan is een straf de enige juiste sanctie, maar …

Voor matchfixing moet je nog altijd met twee ploegen zijn. Het kan niet dat één ploeg wél en een andere ploeg niét wordt veroordeeld. Als je Waasland-Beveren vrijpleit, moet je hetzelfde doen voor KV Mechelen. En als je ons straft, straf dan ook de andere ploegen. Wij gaan niet alleen die shit opkuisen.

Bovendien heb ik, tot op heden, nog GEEN ENKEL BEWIJS gezien dat er iets gefixt zou zijn geweest. Wat telefoontaps in de krant zie ik niet als een bewijs, zoals bevriende B. Wilrijk-supporters me vertelden. Bovendien zag ik Dirk Huyck, voorzitter van Waasland-Beveren, afgelopen week vertellen dat hij nooit benaderd is geweest door KV Mechelen. Vreemd dat net die club dan wordt gestraft, toch?

Wéér Moeskroen

Iedereen heeft ook gezien wat er op die beruchte 11 maart 2018 in Eupen gebeurde. Excel Moeskroen hield zeventig minuten stand, en viel dan als een kaartenhuisje in elkaar. Gelukkig was dat ‘normaal’. Mogi Bayat die wat gefixt had, tja. De KBVB ziet er niets verkeerds in en gaf geen gevolg aan het disciplinair onderzoek naar die vreemde 4-0. Wéér zit Moeskroen ertussen, dat is voor de derde keer in vier jaar tijd.

Iedereen herkent het wel. Een broer of een zus hebben die net iets meer mag dan jijzelf. Zoiets is Moeskroen voor de Belgische Voetbalbond. Zowat alles kan er door de beugel, elke keer kijkt het bondsorgaan even de andere kant uit. Pini Zahavi, die voetbalmakelaar is en die een eigen club heeft? Ach, geen probleem. Dat Pierre François op de hoogte was, super zelfs. Maar er iets tegen doen? Nee, dat niet.

Ook recent nog hield men in Henegouwen een onderzoek naar valsheid in geschrifte en was men onder bewind gezet om nog rond te komen. En toch kreeg Moeskroen half april een licentie van het BAS. Durven ze geen andere beslissing nemen? Zahavi en co lachen in hun vuistje.

“Niets krijgt KV Mechelen kapot”

Dejan Veljkovic spijtoptant vrt
Dejan Veljkovic (Bron: vrt)

In het proces bij de Geschillencommissie Hoger Beroep kwam ook aan het licht dat de KBVB enkele telefoontjes kreeg van ene Dejan Veljkovic. Maar dat vond men niet nodig om even verder te controleren. Er moest en er zou een slachtoffer vallen: KV Mechelen. Dat was al enkele maanden duidelijk. Maar niets of niemand krijgt deze club kapot, wat men ook moge proberen.

Ondertussen ging KV Mechelen in beroep tegen zijn veroordeling en moet het Belgische Arbitragehof voor de Sport (BAS) de zaak herbekijken. Hopelijk komen zijn wel tot een eerlijke beslissing …

Maar wat er ook gebeurt … zelfs als de veroordeling bij het BAS zo blijft, zal ik vanaf het eerste weekend van augustus wéér paraat staan Achter de Kazerne. Springen, zingen en juichen voor de club. Malinwa zal altijd diep in mijn hart blijven zitten. Me amuseren lukte niet meer na zaterdag, gelukkig keerden we zondag terug naar België. Het eerste dat ik deed? Naar KV rijden.

KV Mechelen fans Heizel bekerfinale
Bron: YouTube KV Mechelen

1 REACTIE

  1. Mirco, jij bent de geknipte persoon om tijdens pleidooien voor BAS uit naam van van de supporters te spreken. Zelfs meest nuchtere/rationele commissielid zal jij raken met deze warme boodschap recht uit jouw/ons supportershart. Just do it! 💛❤

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Reageer hier!
Geef hier je naam in