Malinwa-icoon Michel Preud’homme blaast 60 kaarsjes uit!

0
Michel Preud'homme KV Mechelen
Michel Preud'homme in het seizoen 1987-1988 bij KV Mechelen

Michel Preud’homme zag dag op dag 60 jaar geleden voor het eerst het levenslicht. Dat vraagt om felicitaties, bloemen en een passend eerbetoon. Een uiteenzetting van de rijkgevulde Malinwa-carrière van Preud’homme.

1986: Uit de gratie bij Standard

Michel Preud’homme belandde in 1986 bij KV Mechelen, nadat hij bij Standard de doublure was geworden van Gilbert Bodart. De 27-jarige Preud’homme had toen al twee landstitels op zijn palmares en één verloren Europacup II-finale.

Maar bij KV Mechelen zou hij zijn prijzenarsenaal stelselmatig verder uitbouwen. De flamboyante keeper met de lange zwarte krullen groeide uit tot een icoon in het doel van Malinwa.

1987: Beker van België

Onder leiding van coach Aad De Mos en met Preud’homme in het doel veroverde KV Mechelen in 1987 de Beker van België. Het versloeg Club Luik in de finale met 1-0 na een doelpunt van Piet den Boer.

Preud’homme speelde enkele cruciale wedstrijden richting de bekerfinale en onderscheidde zich door onder meer de laatste vier wedstrijden geen enkel doelpunt te incasseren. De eerste prijs voor de doelman in dienst van Malinwa en de eerste trofee voor Malinwa in bijna 40 jaar was een feit.

1988: Europacup II-glorie

Het mooiste moest echter nog komen. Na een schitterend parcours belandde Malinwa in de Europacup II-finale. Tegenstander was de winnaar van het jaar voordien: Ajax.

De Nederlanders waren dan ook de grote favoriet, maar KV Mechelen pakte uit met een verrassing van formaat. Opnieuw was het Piet den Boer die de 1-0 op het bord zette, maar het was vooral Preud’homme die de zege binnen reef. Met een geweldige reflex zweefde hij vlak voor affluiten een bal uit de bovenhoek. Malinwa ging gaan lopen met de oppergaai en Preud’homme was de grote held.

Herbeleef de Europacup II-finale, met de geweldige save van Preud’homme (vanaf 9’15”):

1989: Landstitel en Europese Supercup

Ook het daaropvolgende jaar werd opnieuw een succes. KV Mechelen mocht voor de vierde keer in zijn bestaan de landstitel in de lucht steken. Met slechts 20 tegendoelpunten deed geen enkele keeper beter dan Michel Preud’homme.

Ook de Europese Supercup werd een prooi voor Malinwa. Het versloeg PSV over twee wedstrijden na een 3-0-zege thuis en een 1-0-verlies uit.

Bekijk hier hoe Preud’homme de 1-0 net niet uit zijn doel kan ranselen:

1990-1994: Wereldkeeper van het Jaar

De jaren nadien bleven de trofeeën uit voor Malinwa. De vele successen zorgden ervoor dat tal van sterkhouders verkasten naar andere oorden.

Preud’homme bleef echter trouw aan de club en zou nog 4 jaar lang dienst uitmaken in het Mechelse doel. Voor de Rode Duivels zou de doelman overigens een magnifiek WK keepen in 1994. Onder meer de wedstrijd tegen Nederland zal in eenieders geheugen gegrift blijven (zie video onder).

Die wonderlijke prestaties leverden hem op het wereldkampioenschap de Lev Yashin Award op als beste doelman en later op het jaar werd hij uitgeroepen als ‘Wereldkeeper van het Jaar’. Er volgde ook een buitenlandse transfer naar Benfica. En zo KV Mechelen afscheid van een van zijn beste spelers ooit.

Het indrukwekkende palmares:

Dat Preud’homme een keeper van wereldklasse was, is nu wel duidelijk. Hij veroverde met zijn drie clubs (Standard, KV Mechelen en Benfica) telkens prijzen en ook individueel kreeg hij tal van onderscheidingen.

Voornamelijk in zijn periode bij Malinwa ontving hij de ene lofzang na de andere. Hij werd vier keer op rij (1988-1991) uitgeroepen tot ‘Keeper van het Jaar’ in België. Iets wat geen enkele keeper hem ooit heeft nagedaan. Bovendien kreeg hij zowel in de seizoenen ’86/’87, ’87/’88, ’88/’89, ’89/’90, als ’91/’92 het minste aantal doelpunten tegen van alle eerste klasse-keepers.

Als kers op de taart ontving hij tweemaal de Gouden Schoen. Meer bepaald in 1987 en 1989, telkens met een indrukwekkende voorsprong. Een unicum, want hij is daarmee de enige doelman die twee keer de Gouden Schoen in ontvangst mocht nemen.

VIDEO: De beste saves van Michel Preud’homme op een rijtje

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Reageer hier!
Geef hier je naam in