KV Mechelen in beroep bij BAS tegen veroordeling

0
KV Mechelen logo

Het is nu ook officieel: KV Mechelen zal zijn veroordeling door de Geschillencommissie Hoger Beroep van de voetbalbond op het proces over vermeende matchfixing aanvechten bij het Belgische Arbitragehof voor de Sport (BAS). “De club is onschuldig en wil niet opdraaien voor wat zij niet gedaan heeft”, zegt KVM-advocaat Joost Everaert.

De Geschillencommissie Hoger Beroep velde afgelopen zaterdag een oordeel in de zaak rond vermeende competitievervalsing aan het einde van vorig seizoen. Zij achten KV Mechelen schuldig aan matchfixing.

Als straf moet de club degraderen en krijgt het volgend seizoen een aftrek van 12 punten. Bovendien verliest Malinwa zijn felbevochten ticket voor de Europe League en mag het volgend jaar als titelverdediger niet aantreden in de Beker van België.

“De club is onschuldig”

Joost Everaert Advocaat KV Mechelen Sporza
Joost Everaert, advocaat KV Mechelen (Bron: Sporza)

De club had een week tijd om bij het BAS beroep aan te tekenen tegen die zware straf en heeft dat zoals verwacht nu ook gedaan. “De club is onschuldig en wil niet opdraaien voor wat zij niet gedaan heeft”, zegt Joost Everaert, advocaat van KV Mechelen, op de website van de club.

De advocaat ziet heel wat redenen waarom de uitspraak van de Geschillencommissie Hoger Beroep moet herzien worden. Zo komt de poging tot matchfixing volgens hem niet vanuit de club zelf en zijn er tijdens het onderzoek en her proces meerdere fouten gebeurd.

Telefoontaps

“Er is geen onderzoek gedaan naar de werking en de betrokkenheid van de club en er zijn meer dan tien telefoontaps die bewijzen dat de leden van de raad van bestuur – die uit 11 leden bestaat – ‘van niets mochten weten’. Beslissingen op clubniveau worden met bestuurders van verschillende aandeelhoudersklasses, inclusief de supportersafvaardiging, genomen. We vragen daarom nog steeds dat onderzoek naar de werking en de betrokkenheid van de club”, legt Everaert uit.

KV Mechelen kreeg als vervolgde partij nog altijd niet de kans om de volledige telefoontaps te beluisteren. “Dat is een recht dat uitdrukkelijk door het Hof van Cassatie is erkend. De Geschillencommissie Hoger Beroep heeft deze niet opgevraagd.”

Degradatie onmogelijk

Volgens advocaat Joost Everaert is degradatie als straf in de zaak zelfs gewoon onmogelijk. “Zoals reeds gezegd staat dat zwart op wit in artikel B1711. Dat is bevestigd door het Uitvoerend Comité van de KBVB, dat officieel bevoegd is om het reglement te interpreteren. Onder meer met deze argumenten trekken we naar het BAS”, besluit hij.

Het BAS neemt nu actie van het beroep en zal volgende week de zaak opnieuw inleiden met alle betrokken partijen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Reageer hier!
Geef hier je naam in